Snurken stoppen

Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtweg. Die vernauwing geeft tijdens het inademen een onderdruk in de keel. Het zachte gehemelte van de huig, de tong en de wanden van de keelholte worden naar elkaar toegezogen. Ze gaan trillen en dit veroorzaakt het typische snurkgeluid.

Een snurkgeluid lijkt wel een beetje op het geluid dat een leeglopende ballon maakt. Er stroomt in korte tijd veel lucht door een nauwe opening. De trillingen veroorzaken het snurkgeluid. Een onaangenaam geluid voor de partner en huisgenoten. Maar ook bedreigt het snurken de gezondheid van de persoon in kwestie. Snurken stoppen of verminderen is dan vaak ook wenselijk.

 

Hoe kan ik het snurken stoppen

Bij zware snurkers en bij mensen met overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten bestaat de kans dat ze een slaapapneu ontwikkelen. Het snurken gaat dan gepaard met ademstops. Het is dan ook verstandig om altijd te laten onderzoeken of en hoe vaak u last heeft van ademstops. Ook andere klachten worden in kaart gebracht, zoals vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn. Vervolgens krijgt u adviezen hoe het snurken kan stoppen.

 

Voor een behandeling om snurken te stoppen kunt u terecht bij een gespecialiseerde tandarts. Deze heeft veel ervaring in de behandeling van snurk- en apneupati├źnten. Bij hem bent u aan het goede adres.