Slaapstoornis

Ons slaappatroon verandert in de loop van ons leven. Soms ontstaat dan een slaapstoornis. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Oudere mensen klagen soms dat ze minder of slechter slapen. Maar een ander levenspatroon heeft ook invloed op het slaappatroon.

Een slaapstoornis kan betekenen dat iemand niet, weinig of minder goed slaapt, maar het kan ook voorkomen dat iemand teveel slaapt. Meestal gaan deze klachten gepaard met vermoeidheidsklachten, slaperig gevoel overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Er kan onderscheid gemaakt worden in 80 verschillende slaapstoornissen, verdeeld over 4 groepen:

– Slapeloosheid

De symptomen zijn: moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen. Vaak stressgerelateerd.

– Parasomnie

Een verzamelnaam voor o.a. slaapwandelen en nachtelijke angstaanvallen.

– Slaperigheid overdag

Een abnormale slaperigheid overdag en ’s nachts met lange uithalen snurken, kunnen de verschijnselen van slaapapneu zijn. Medici gebruiken deze term als de adem tijdens de slaap minimaal 20 keer per nacht gedurende minimaal tien seconden stokt.

– Slaap-waakstoornis

Deze vrij ernstige slaapstoornis kan ontstaan als de biologische klok ontregeld raakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij narcolepsie, een aandoening met onweerstaanbare, plotselinge slaapaanvallen.

 

Het is niet zorgwekkend als u één of twee nachten slecht slaapt. Dat kan het pas worden als u elke nacht op een vast tijdstip wakker wordt, de slaap niet meer kunt vatten en elke ochtend doodmoe op staat. Dan kan er sprake zijn van een slaapstoornis.

 

[maxbutton id=”1″]