Slaapapneu

Slaapapneu begint meestal met vage klachten. Snel vermoeid en prikkelbaar zijn. Je niet lekker voelen. In de loop van de tijd kunnen de klachten verergeren. Dan is men overdag slaperig of men valt ’s avonds in slaap bij de televisie of het lezen van de krant.

Vaak stellen mensen het lang uit om de huisarts te bezoeken. Ze hebben er eenvoudigweg geen energie voor. Ze ontkennen de klachten en beseffen niet dat er iets aan de hand is. Slaapapneu wordt door huisartsen ook niet altijd direct herkend. De aandoening is nog niet zo lang bekend, dus specialisten en huisartsen ontberen vaak kennis hierover.

 

Wat merkt de partner aan iemand met een slaapapneu?

Vaak merken de partners van mensen met slaapapneu op een gegeven moment dat er iets aan de hand is. Ze horen dat de adem stilvalt tijdens de slaap. Vervolgens een hard gesnurk en soms zelfs spiertrekkingen. Iemand die langer dan 10 seconden niet ademt gedurende zijn slaap leidt aan slaapapneu. A-pneu betekent ‘geen lucht’. Gebeurt dit meer dan 15 keer per uur, dan is er sprake van een apneu.

Bij mensen met apneu kan de adem soms tot wel 60 keer peer uur stokken. De ademstilstand duurt soms wel 2 minuten. Dan wordt apneu een serieuze, levensbedreigende aandoening.

 

[maxbutton id=”1″]