Slaapapneu test

Slaapapneu test

Een slaapapneu test die de mate van slaperigheid overdag bepaalt, is de Epworth Sleepiness Scaletest (ESS). Een hoge mate van slaperigheid overdag kan wijzen op Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS). De test die u thuis kunt uitvoeren geeft u in de eerste plaats inzicht. We adviseren u om de uitslag te bespreken met uw huisarts als de test hier reden toe geeft. De exacte diagnose van een slaapapneu zal door een specialist gesteld moeten worden.

 

Klachten opsporen met slaapapneu test

Een slaapapneu test kan helpen om klachten op te sporen die te maken zouden kunnen hebben met slaapapneu. Ervaart u klachten als onrustig slapen, gebrek aan energie overdag, problemen om u te concentreren? Vertelt uw partner u dat u (luid) snurkt en dat uw ademhaling soms stokt? Dit zou erop kunnen wijzen dat u last heeft van slaapapneu. De spieren in de keelholte kunnen tijdens een apneu zodanig ontspannen dat de luchtwegen gedeeltelijk of geheel afgesloten worden. Hierdoor ontstaat een korte, tijdelijke blokkade van de luchtwegen.

 

De eerste stap naar een behandeling van slaapapneu is het doen van een slaapapneu test. Het is voor uw eigen gezondheid van belang om niet met uw klachten door te blijven lopen. Zelf merkt u waarschijnlijk niet dat u last heeft van ademstops gedurende de nacht. Snurken is geen reden om naar de huisarts te gaan, maar als het snurken gepaard gaat met ademstops is dat wel van belang.

De slaapapneu test kunt u op onze website uitvoeren. Als u eerst meer informatie wilt, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dat kan via info@apneupagina.nl.