Last van gesnurk?

Als u (of uw partner) last heeft van uw gesnurk

Snurken komt heel veel voor en kan een probleem zijn voor de nachtrust van uw partner.

Snurken kan soms ook een probleem zijn voor uw eigen gezondheid, als het snurken tevens gepaard gaat met ademstops. Daarom is het verstandig om altijd een slaaponderzoek uit te laten voeren als u het vermoeden heeft dat u tijdens het slapen last heeft van ademstops. Als tijdens het slaaponderzoek wordt vastgesteld dat u meer dan 5 ademstops per uur heeft en u heeft klachten als een niet verfrissende slaap, vermoeidheid overdag, concentratieverlies, prikkelbaarheid, dan heeft u last van slaapapneu. U kunt hiervoor goed behandeld worden. Ook als u ‘normaal’ snurkt kunt u heel goed behandeld worden.

De behandeling wordt uitgevoerd bij de gespecialiseerde tandarts. De gespecialiseerde tandarts heeft veel ervaring in het behandelen van snurk- en slaapapneupatiënten. De behandeling bestaat uit het aanmeten van een snurkbeugel (de officiële naam van een snurkbeugel is MRA= Mandibulair Repositie Apparaat). De MRA is een apparaat dat ‘s nachts over uw gebit wordt gedragen en uw onderkaak iets naar voren duwt. Door het naar voren duwen van de onderkaak wordt ook uw luchtpijp open geduwd en op spanning gehouden, waardoor het snurken ‘s nachts verdwijnt. Voor het maken van een MRA zijn er gebitsafdrukken nodig. Vooraf aan deze afdrukken is het goed om de conditie van het gebit te bekijken zoals dat bij een tandheelkundige controle gebeurt, eventueel in combinatie met röntgenfoto’s. Alleen een goed onderhouden gebit met gezond tandvlees en voldoende tanden en kiezen is geschikt om een MRA op vast te klikken. Ook meet de behandelaar op hoe ver de onderkaak naar voren kan schuiven. De afdrukken en deze metingen worden naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de MRA wordt vervaardigd. Afhankelijk van het type MRA dat u heeft gekozen, duurt het een aantal weken voor de MRA klaar is.

Voor mensen die geen eigen tanden of kiezen hebben zijn er ook mogelijkheden om een MRA te gebruiken. Als de MRA klaar is wordt gekeken of deze goed vast op de onder,- en bovenkaak past. Slaapt u goed met de MRA dan mag u, nadat u er 3 nachten mee geslapen heeft, beginnen met het instellen van de MRA. Uw behandelaar laat u zien hoe dat gaat en hoeveel u per keer de onderkaak verder naar voren moet stellen. U mag niet meer doen dan is voorgeschreven omdat uw kaakgewricht en kauwspieren aan deze toch onnatuurlijke stand moeten wennen. Wacht ook telkens 2 tot 3 dagen alvorens de MRA nog verder naar voren te draaien. Lukt het niet om na drie nachten door te slapen doe dan eerst het onderste deel van de MRA in en pas later ook het bovenste deel. Lukt het helemaal niet dan neemt u weer contact op met uw behandelaar. De eerste dagen kunt u last krijgen van vermeerderde speekselproductie of soms juist van een droge mond. Ook kunt u een stijf gevoel krijgen in de kaken, gevoelige tanden en kiezen, het gevoel dat de tanden en kiezen losstaan en niet meer precies op elkaar passen. U zult merken dat deze klachten geleidelijk minder worden. Voordat u ’s avonds de MRA indoet is het van het grootste belang om uw tanden en kiezen heel goed te reinigen. Plakresten onder de MRA kunnen uw gebit extra schade berokkenen gedurende de nacht.

Als u de MRA niet draagt dient u hem vochtig te bewaren. Voordat u ’s morgens de MRA in een bakje water zet, dient u hem goed met water en zeep te reinigen. Houdt de MRA buiten het bereik van viervoeters, want die zijn gek op iets waar zo nadrukkelijk de geur van het baasje aan kleeft. Enkele weken na het plaatsen van de MRA  komt u terug voor een controlebezoek. Tijdens deze controle wordt nauwkeurig gecontroleerd of de ingestelde stand de juiste is en zonodig worden correcties aangebracht. Of de MRA werkt bij snurkklachten zal ongetwijfeld worden opgemerkt door de bedpartner. Neem bij uw halfjaarlijkse controle door uw eigen tandarts de MRA mee, zodat deze op de hoogte is van het apparaat u gebruikt. No Cure, No Pay Wij zijn er van overtuigd dat wij u kunnen helpen bij de behandeling van uw snurkprobleem. Daarom bieden wij de behandeling ook aan op No Cure, No Pay basis. Wat No Cure, No Pay precies inhoudt, kunt u lezen elders op deze site.

Related

Snurken of slaapapneu

Snurken of slaapapneu? Snurken kan een indicatie zijn van een ernstigere aandoening: Slaapapneu. Slaapapneu is een veel minder onschuldige aandoening…

Meer lezen

Snurkbeugel

Wat zijn de mogelijkheden bij snurken? Om het snurken op te lossen heeft de tandarts waarmee wij samenwerken 2 oplossingen.…

Meer lezen