Er zijn veel mensen die rond lopen met rare klachten. De klachten zijn, snel vermoeid raken, zich niet lekker voelen en erg prikkelbaar zijn. Vaak zijn dit klachten waarmee je niet gelijk naar de dokter toe stapt. Toch kunnen dit enige tekenen zijn van apneu. De klachten kunnen geleidelijk erger worden, van slaperigheid overdag tot zelfs in slaapvallen bij het lezen van een boek, het kijken van televisie of zelfs bij het autorijden.

Apneu heeft te maken met de afwezigheid van de ademhaling (A-pneu). Het kan ook komen door een blokkade van de luchtweg. Het is een medische term voor een ademstilstand van minstens 10 seconden tot maximaal 60 seconden die optreedt tijdens de slaap. Vaak bemerkt de partner de ademstilstanden. Komen deze klachten vaker dan 5 keer per uur voor, in combinatie met klachten als slaperigheid overdag en vermoeidheid bij het opstaan, dan kunnen ze te maken hebben met apneu.

Vermoeid door apneu

De diagnose wordt niet altijd direct gesteld. Iemand met apneu wordt zelf niet wakker van zijn onrustige slaapgedrag. De klachten als vermoeidheid kunnen ook te maken hebben met andere aandoeningen en daarom zien huisartsen apneu nog wel eens over het hoofd.

Apneu komt bij mannen het vaakst voor. Pas op een later leeftijd openbaren de klachten zich. Dit kan te maken hebben met factoren als erfelijkheid, verslapping van de spieren en gewichtstoename. Maar ook met fysieke afwijkingen zoals het hebben van een grote tong, een onderkaak die te ver naar achter is geschoven. Deze factoren kunnen de kans op apneu vergroten.

De apneuklachten kunnen effect hebben op het karakter van mensen. Prikkelbaarheid en vermoeidheidsklachten kunnen een relatie tussen partners erg onder druk zetten, of het hele gezin uit balans brengen. Vooral op het werk ondervinden mensen met apneu het effect van de klachten. Ze zijn erg snel uitgeput waardoor overspannen raken of een burn-out krijgen een voor de hand liggende gedachte wordt. Dit is vaak eerder het gevolg van de apneu dan van de werkelijke klacht die zich op het werk afspeelt. Arbeidsongeschiktheid komt daardoor dichtbij en is soms het resultaat.

Huisartsen denken vaak in de verkeerde richting en herkennen apneu niet onmiddellijk.
Apneu nog niet zo lang bekend, hierdoor is de kennis bij specialisten en artsen nog niet algemeen aanwezig. Er worden dan antidepressieva of slaapmiddelen voorgeschreven, of er wordt een doorverwijzing gemaakt naar allerlei specialisten. Vaak boekt dit maar weinig resultaat. Daarnaast hebben de medicijnen die worden voorgeschreven, vaak een tegenovergestelde werking.

U kunt bij ons een test doen en wij kunnen u ook informatie geven over behandelingen. Neem gerust contact met ons op.

[maxbutton id=”1″]